Jarní vinné ladění 24.5.2024

Pátek 24. května patřil velmi příjemné a pohodové akci, kterou jsme si pro Vás tento rok připravili úplně poprvé. U zrodu tohoto nápadu stála paní Jana Totušková, která je zpěvačkou Lanškrounského smíšeného sboru. Zpěv a víno k sobě patří, a právě toto spojení bylo velmi lákavé. Na jedné straně kulturní zážitek a na druhé straně zábava, uvolněná atmosféra a naplnění chuťových pohárků.

V podvečer jsme zaplnili kostel sv. Petra a Pavla v Lubníku a společně s Lanškrounským smíšeným sborem jsme vykouzlili příjemnou atmosféru. Kostelem se nesly melodie mnoha písní, avšak nejvíce si srdce posluchačů získala píseň Javory od Hany a Petra Ulrychových, kterou si na konci vystoupení vyžádali ještě jednou. Takto příjemně naladění jsme se přesunuli na sál v Lubníku, kde bylo již vše připraveno na ochutnávku 10 vzorků moravských vín, které pro nás pečlivě vybral majitel vinotéky Poklady z Moravy pan Jakub Martinec.

Jednalo se o průřez kvalitních bílých a červených vín se zajímavým výkladem o tom, odkud vína pochází, kdo je vyrábí, jak se vyrábí, nebo třeba k jaké příležitosti se hodí. Dále už si každý mohl nechat průchod své chuti a objevit ve víně květiny, citrusové plody, lesní ovoce, nebo třeba sušené švestky. Víno chutná stokrát jinak a když se pije s dobrými lidmi, tak není co dodat.

Degustaci chuťově dobře doplnily čerstvé sýry, které vyrábí studenti Střední zemědělské a veterinární školy v Lanškrouně a můžeme je vřele doporučit. Největší oblibě se těšily odrůdy Tramín červený a Pálava. Všechna prezentovaná vína si bylo možné na místě zakoupit. Poslední návštěvníci odcházeli okolo půlnoci a podle Vaší odezvy se jednalo o vydařenou akci, kterou rádi zopakujeme, protože víno nás prostě baví!

Text: Eliška Čapková
Foto: Martin Prokop Totušek a Zdeněk Brejša