Dětský den 15.06.2019

Každým rokem připadá na 1. června Mezinárodní den dětí. My jsme si letos pro jeho oslavu vybrali sobotu 15. 6. 2019 a strávili ve společnosti dětí celé soutěžní odpoledne. Letos jsme měli pro děti připraveny dvě novinky a to točenou zmrzlinu a výrobu vlastního mýdla. Jelikož nám počasí vyšlo na jedničku, tak se zmrzlina ukázala jako ten nejlepší nápad, za který děkujeme Martinu Sommerovi a jeho rodině. Pekařství a cukrářství Sázava nám zdarma zapůjčilo přístroj na výrobu zmrzliny a darem nám věnovalo směs vanilkovo-čokoládové zmrzliny. Za tuto milou podporu velice děkujeme, protože udělala velkou radost.

Děti procházely jednotlivými stanovišti, kde na ně čekaly různé úkoly jako například skákání v pytli, skok do dálky, hod míčkem do dálky, shazování kuželek, hod kroužků na tyč nebo shazování plechovek. Celé odpoledne bylo zaměřeno na sport, a proto i místní hasiči připravili pro děti soutěž na šikovnost, rychlost, obratnost a hasičské dovednosti. Děti byly rozděleny do různých věkových kategorií a absolvovaly záludnou trať, na které musely sestřelit vodním proudem plechovky, pospojovat hadice, prokličkovat slalom a nakonec naplnit plechovku vodou za pomoci malého kelímku. Soutěž děti velmi zaujala a všechny se snažily dosáhnout co nejlepšího času. První tři děti z každé kategorie byly na závěr vyhlášeny a odměněny diplomem a sladkostí.

Aby si každý z tohoto odpoledne odnesl něco na památku, mohl si vyrobit vlastní mýdlo. Na výběr byly různé vůně a to jasmínová, květinová, ovocná nebo třeba medová. Tyto vůně se mohly libovolně kombinovat a to tak, že se do mýdla vykrajovaly tvary, které se pak zaplnily mýdlem jiné barvy a vůně. Vznikly pak originální výrobky v dárkovém balení i s podpisem tvůrce. Tato aktivita zabavila nejen děti, ale i dospělé.

Všem při tom sportování pořádně vyhládlo a tak si mnozí rádi opekli párek a zapili to nějakou tou limonádou, pivečkem, nebo výbornou ledovou kávou. Celé odpoledne jsme zakončili vyhlášením vítězů a předáním diplomů a tradičních perníkových olympijských medailí za účast pro všechny. Jako třešnička na závěr byla oblíbená sprcha pro děti v podání místních hasičů, kteří pro nás napustili plnou „Erenku“ vody, aby nás zchladili.

Všem mladým sportovcům a sportovkyním děkujeme za účast a těšíme se na Vás zase příští rok.

Eliška Čapková

Foto: Radka Karlová