Pochod na Gansberg 29.05.2022

TJ Sokol Lubník pořádal v neděli 29. května tradiční pochod. I když předpověď počasí nevypadala lákavě, vydala se na cestu početná sestava natěšených turistů. Cílovou destinací byl tentokrát Ski areál Gansberg.
Aby cesta dětem utíkala, bylo pro ně připraveno několik zastávek s pohádkovými postavičkami. V altánu u lesa na ně čekala babka kořenářka. Seznámila je s kořením a bylinkami z její zahrádky a povídala o tom, jaké je jejich využití v běžném životě. Děti mohly ke každé rostlince přivonět a lépe si ji tak zapamatovat. Bylinku s jejich nejoblíbenější vůní dostaly na památku do pytlíčku. Nebylo překvapením, že si vybíraly především levanduli nebo mateřídoušku a naopak kopr u nikoho zastání nenašel. Cestou mezi brody měl nahozený prut rybář a čekal na svůj úlovek. A protože ne a ne nic chytit, musely mu děti ukázat, jak se to vlastně dělá. U mlýna v Herborticích se zjevily dvě bludičky. Úkolem dětí bylo najít bludičkám jejich ztracené světýlka. Poslední stanoviště bylo v cíli. Králíci z klobouku – Bob a Bobek, poprosili děti, aby jim pomohly najít ztracené mrkve.
Cesta na Gansberg vedla lesem přes brody. Účastníky pochodu nezaskočila ani spadlá lávka, a tak neváhali a přebrodili se bosky. V Herborticích mohli využít první dodávkový svoz hasičů. Většina se ale hecla a pokračovala dál v cestě na Lázek. Zde využila pauzu převážně mužská část osazenstva, ostatní pokračovali pěšky nebo hasičským svozem do cílové stanice.
Hospůdka na Gansbergu už dávno není plechovou buňkou na kopci. Stále se rozvíjí a poskytuje kvalitní zázemí pro odpočinek. Kromě úžasných výhledů bylo odměnou pro zúčastněné výborné jídlo, opečený párek nebo vychlazené pivo. Děti nejvíce zaujaly „zaparkovaní“ chladnokrevníci. Nejenom že si je mohly pohladit, ale se souhlasem majitele pana Matějky z Cotkytle, jim nabídly i nalezené mrkve.
Když se čas blížil neúprosně k půl čtvrté, vydali se všichni k silnici čekat na autobusovou dopravu pana Fibikara ze Žichlínka. Čekání dětem zpříjemnil pan Matějka, který je kousek svezl na voze, který táhli jeho koně. Bylo to parádní zakončení skvělého výletu.
V závěru se sluší poděkovat všem, kteří se na akci podíleli. Díky dobrovolníkům, kteří zajišťovali pohádkové stanoviště – Martě Langrové, Vanesce Langrové, Milanu Langrovi, Hance Brejšové, Klárce Langrové a Pavle Mertové. Díky hasičům, kteří nám jistili „záda“ a přiblížovali nás k cíli hasičskou dodávkou. Díky panu Fibikarovi za zajištění bezpečného odvozu domů autobusem. A především díky Vám všem, kteří jste se zúčastnili! Těšíme se zase za rok.

R. Karlová
Foto: R. Karlová, J. Karel, E. Čapková, Ž. Krebsová, M. Langr Zemanová, J. Bartoňová